Interview

Verliefd op God na een afschuwelijke leegte

Dit artikel stond ook op Cvandaag.

Haar ouders breken met de kerk als Joanne Kervel twaalf jaar oud is. Zelf dompelt ze zich onder in de spirituele New Age beweging. Tot er een grote verandering plaatsvindt. 

‘Je hoorde over de zonde, maar nooit over vergeving’ herinnert Joanne Kervel (65) zich over de plaatselijke Gereformeerde Kerk waar zij als kind naartoe ging. ‘Mijn ouders waren serieus gelovig, maar vonden in deze gemeente niet wat ze zochten. Ze hebben vervolgens allerlei andere kerken geprobeerd, maar ook daar liepen ze vast. Uiteindelijk zijn ze helemaal gestopt met de zondagse diensten.’ 

Het geloof ebde langzaam weg. ‘Mijn ouders lazen veel boeken over bijvoorbeeld het vraagstuk van de zonde. Ook spraken ze er onderling regelmatig over. Later kreeg ik de indruk dat de boeken die zij lazen, van onder meer professor Harry Kuitert waren. Die is ook wel bekend van de uitspraak ‘Alle spreken over Boven komt van beneden, ook de uitspraak dat iets van Boven komt’. Ik dacht nadien: ‘Die man heeft heel wat geroofd.’ Ook bij Kervel verdwijnt het geloof als de invallende schemering op een zomerse avond. Na verloop van jaren taalt ze er niet meer naar. 

Vertrouw op de HEERE met heel je hart, en steun op je eigen inzicht niet.
Ken Hem in al je wegen, dan zal Híj je paden rechtmaken.
Wees niet wijs in je eigen ogen: vrees de HEERE en keer je af van het kwade.

Na de studie volgt een intensieve baan – met onder meer nachtdiensten – in het maatschappelijk werk. Ze spreekt met mensen die hun traumatisch verleden nog maar nauwelijks ontvlucht zijn. Ondertussen pendelt Kervel regelmatig op en neer tussen haar woonplaats en die van haar geliefde. 

In ‘86 begint haar moeder behoorlijk te kwakkelen, maar krijgt zicht op een levensreddende operatie. Haar vader wordt ernstig ziek en overlijdt uiteindelijk. Dan is Kervel emotioneel en fysiek uitgeput. Regelmatig krijgt ze last van paniekaanvallen. Ze wendt zich tot haar huisarts die haar wijst op intuïtieve massage. Daarbij gaan geen alarmbellen rinkelen. ‘Ik had eerder al op hatha-yoga gezeten en luisterde ‘ontspannende’ New Age muziek, dus ik voelde er geen weerstand tegen.’ 

De massage heeft niet het gewenst effect, maar de toon is wel gezet. ‘Een vriendin van mij sprak in die tijd over een schip wat in Amsterdam lag waar je allerlei oefeningen met mantra’s en transcendente meditatie oefeningen kon doen. Het was allemaal op ‘therapeutische’ basis waardoor je je beter zou gaan voelen.’ Dat lijkt Kervel niet verkeerd. Ze verblijft een paar keer een weekend op het Amsterdamse schip. ‘Het ging erom jezelf te zoeken en te vinden. Zo hadden we de rebirthing techniek. Daarbij krijg je in bad een herleving van je geboorte.’

Jezus antwoordde: Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Als iemand niet geboren
wordt uit water en Geest, kan hij het Koninkrijk van God niet binnengaan.
Wat uit het vlees geboren is, is vlees; en wat uit de Geest geboren is, is geest.

Naast de ‘therapeutische’ sessies dansen de gasten op muziek. ‘De tekst waarop gedanst werd, was bijvoorbeeld ‘Me, myself and I.’ De sfeer was goed, het eten heerlijk. Het gaf me een vredig gevoel. Je krijgt ook wat met de anderen in de groep, in zo’n weekend. Mede omdat je ook persoonlijke verhalen deelt.’ Toch gaat Kervel er niet beter van in haar vel zitten. ‘Na zo’n weekend blijft er niets meer van over. Je blijft met een gevoel van leegte zitten. En je emoties worden opengegooid zonder dat er iets mee wordt gedaan. Daardoor word je steeds kwetsbaarder en sta je open voor demonische invloeden. ‘ Kervel krijgt steeds meer last van angsten en komt in een isolement terecht omdat ze mensen steeds minder gaat vertrouwen.

De eigenaar van het schip – Martin Kamphuis – kwam ook tot geloof en geeft nu lezingen over de verschillen in de beide religies

Toch blijft haar relatie in stand. Het stel schaft een huis aan in Apeldoorn en ze verbinden zich aan elkaar tot de dood scheiding zal maken. Ze krijgen twee zonen. Het gaat langzaam beter met de dertiger. ‘Ik kreeg een vaste plek met zicht op de toekomst. Toch liet de New Age wereld me niet los. Er kwamen altijd wel weer mensen tegen die zeiden dat ze me konden helpen, bijvoorbeeld door voetreflex of een cursus bio-energetica.’ 

Langzaam kruipt Kervel uit haar isolement. ‘Een buurvrouw nodigde me uit voor naailes. Dat leek me wel wat. Zo kon ik wat contacten opdoen in de buurt.’ Daar vertelt ze van haar klachten. Eén van haar medecursisten komt met een idee. ‘Ze zei: ‘Mijn vader heeft er ook veel last van gehad. Misschien kan hij je helpen.’ Daarop volgt al snel een bezoek aan de ouders. ‘Ik vertelde over mijn zoektocht. Toen bleken deze mensen christen te zijn. Ze zeiden: ‘Wij kunnen je niet helpen, maar de Here Jezus kan je wel helpen.’ Het echtpaar vraagt of ze voor Kervel mogen bidden. ‘Ik vond dat prima. Baat het niet, dan schaadt het niet, dacht ik.’
Er gebeurt niets, maar Kervel vindt het wel bijzonder dat mensen voor haar willen bidden. ‘Twee dagen later bedacht ik me dat ik zelf ook zou kunnen bidden. Ik zat in m’n stoel en zei: ‘Here God, als U bestaat, wilt u het me dan laten zien.’ En dat gebeurde. ‘Ik voelde me direct overspoeld met liefde, warmte, vertrouwen en vrede. Het was zo echt, zo aanwezig, zo groot, dat maakte ik niet eerder mee. Ook kreeg ik drie zinnen in mijn gedachten: ‘Jezus leeft. De bijbel is waar. Ik ga je helpen.’ 

Zie, tot vrede is de bitterheid voor mij bitter geweest,
want Ú hebt mijn ziel lieflijk omhelsd, van het graf van de ontbinding
vandaan gehaald. Want U hebt al mijn zonden achter Uw rug geworpen.

Deze ervaring verandert het leven van Kervel radicaal. ‘Ik wist vanaf dat moment dat ik een Vader in de hemel had die me helemaal kende en me ging helpen. Ik vertelde aan ieder die het maar horen of niet horen wilde, wat me overkomen was. Ook op op de naaiclub. Toen bleek dat één van de deelnemers al geruime tijd voor me bad. Ook op babyzwemmen – waar ik in die tijd op zat – bleek een vrouw al een halfjaar voor mij te hebben gebeden.’

Verder staat de bijbel vanaf dat moment bovenaan de leeslijst. Maar lezen blijkt nog niet zo makkelijk. ‘Elke keer als ik het probeerde, kwam er een waas voor m’n gezicht. Datzelfde gebeurde toen ik bij een vriendin een schilderij zag, waar Jezus op stond afgebeeld. Door de tijd heen, werd dat gelukkig steeds minder. De bijbelse woorden zeiden me eerst niet zoveel, maar later kregen ze bijzondere betekenis ’
Zoals meer nieuwe bekeerlingen, houdt Kervel een grote schoonmaak. ‘Alle New Age boeken heb ik verscheurd en de muziek en occulte stenen weggedaan. Ik kreeg er ineens een enorme afkeer van.’
Daarnaast gaat ze op zoek naar een kerk. ‘Een christelijke vrouw die ik ontmoette, vroeg me om mee te gaan naar een lokale evangelische gemeente. Ik was echter bang om in een sekte terecht te komen. Omdat God zo’n levende werkelijkheid voor me was geworden, vroeg ik Hem: ‘HEER, is dit een sekte?’ De volgende dag zat ik bij de kapper en bladerde ik door de Libelle. Eén van die artikelen ging over ‘kenmerken van een sekte’. Ik heb het toen goed in me opgenomen. Toen ik de kerk bezocht, heb ik wat vragen gesteld om erachter te komen of ze daaraan voldeden. Dat bleek niet zo te zijn.’ Kervel maakt meer bijzondere ervaringen mee. ‘Ik fietste met m’n zoon in een kinderstoeltje voorop de fiets. Ineens kwam er een grote hond dreigend op ons af. Ik riep: ‘HEER, help!’ De hond droop vervolgens met de staart tussen de benen af. Ik stond ervan versteld.’ 

De man van Kervel – die inmiddels wel wat gewend was van zijn vrouw – stond niet te kijken van haar overgang naar het christelijk geloof. ‘Hij legde mij geen strobreed in de weg.’ Als hij merkt dat ze blijer wordt, veel zingt en ‘een beetje verliefd op God is’, ziet hij toch wel ‘dat het iets goeds is’. Af en toe gaat hij met zijn vrouw naar de kerk. Enkele jaren later komt ook hij tot geloof. 

Van haar ouders is haar moeder dan nog in leven. Die vindt het prima dat haar dochter terugkeert naar het christendom wat zij achterliet. ‘Maar zij hoefde er niets mee. Ook wilde ze niet dat ik met haar bad. Mijn moeder groeide op onder een vader die haar continu met de bijbel confronteerde en het was haar erg gaan tegenstaan.’ Toch lag er nog een belofte, vertelt Kervel. ‘Mijn moeder zei eens tegen mijn opa: ‘Ik kom nooit meer bij u langs als u zo blijft preken. In die week erna kreeg mijn opa een droom dat mijn moeder toch behouden zou worden.’
Wanneer het in 2002 voor haar moeder sterven wordt, vraagt Kervel haar moeder – die regelmatig in een droomslaap verkeert – of ze toch met haar mag bidden. ‘Mijn moeder sloeg haar ogen op en zei verbaasd: ‘Je mag toch altijd bidden?’ Toen we met haar gebeden hadden, daalde de vrede neer in de ziekenkamer. En in de laatste nacht heb ik samen met haar oudste zus psalmen en lofliederen aan haar bed gezongen.’ 

Inmiddels is het vele jaren later. Terugblikkend verbaast het Kervel hoe ze onwetend in zo’n ongrijpbare wereld heeft kunnen stappen. ‘Met open ogen word je misleid. Zonder de kennis van God en het verlossingswerk van de Here Jezus te zien en aanvaarden, ben je er ook blind voor.’ De mensen die deze cursussen geven, neemt ze niets kwalijk. ‘Het zijn allemaal zoekende mensen die anderen willen helpen. Maar ze zien niet dat ze zich verbinden aan bovennatuurlijke machten. Hier zie je dat de duivel zich voordoet als een engel van het licht die valse vrede geeft. Alleen in de verbinding met God de Vader door het verlossingswerk van de Here Jezus aan het kruis, en Zijn opstanding is echte vrede te vinden, de vrede die alle verstand te boven gaat.’

Waardeer dit artikel!

Totaal: € -

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *